29-08-10

Groene Sleutel 2010 voor De Beuk en De Wingerd


Jeugdpark Hoogland Lokeren ontvangt

het milieulabel Groene Sleutel

 

 

21 juni 2010 – Jeugdpark Hoogland uit Lokeren heeft een Groene Sleutel in de wacht gesleept. Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois heeft op 29 april in jeugdverblijf ’t Kraaienest in Nieuwpoort een 'Groene Sleutel' uitgereikt aan 65 toeristische ondernemingen. 17 daarvan ontvingen het kwaliteitslabel voor milieuvriendelijke toeristische logies en attracties voor de eerste keer.

 

De Groene Sleutel is een internationaal programma van de Foundation for Environmental Education (FEE), in Vlaanderen beheerd door Bond Beter Leefmilieu (BBL) met steun van Toerisme Vlaanderen. Met het label wil de minister samen met BBL en Toerisme Vlaanderen toeristische ondernemers aanmoedigen om zo duurzaam mogelijk te werken. Milieubewuste toeristen weten door de Groene Sleutel dan weer waar hun vakantie milieuvriendelijk door te brengen.

 

Jeugdpark Hoogland heeft voor zijn Jeugdverblijfcentra “De Wingerd” en “De Beuk” dit label verkregen door uitvoering van volgende werken:

-         plaatsing van dubbele beglazing

-         gebruik van spaarlampen en spaardouchekoppen

-         debietbeperking op wastafels en spaarbekkens

-         balansventilatie (verluchting via warmterecuperatie)

-         milieugescheiden afval

-         koken op gasbekkens

-         sensibilisering van bezoekers tot milieuvriendelijke acties

-         plaatsing van vogelkastjes

-         verplaatsing van de werknemers per fiets (kilometervergoeding)

-        

 

Jeugdpark Hoogland biedt vanaf 1 oktober 2010 een derde bivakhuis ter verhuring aan: “De Raap”.  Dit totaal gerenoveerd schooltje werd omgevormd tot jeugdverblijf dat bij aanvang zal verhuurd worden voor kleinere groepen tot 30 personen om dan verder uit te groeien tot een type C-jeugdverblijf.      Bij deze renovatie werden uiteraard al de nodige inspanningen geleverd tot het verkrijgen van het “Groene Sleutel” label.

 

Duurzaam ondernemen zit in de lift, niet in het minst in de toeristische sector.

Steeds meer toeristen laten hun logieskeuze bepalen door de duurzaamheid ervan”, zegt minister Bourgeois. Toeristische ondernemers investeren daarom steeds vaker in het aanbieden van milieuvriendelijke logies. De Groene Sleutel maakt dat aan toeristen bekend. Het kwaliteitslabel geeft de toeristische ondernemer de erkenning die hij verdient.

En de lagere energiefactuur is uiteraard ook leuk meegenomen.”

 

 

 

 

 

65 groene logies en attracties

 

De Groene Sleutels werden voor het vierde jaar op rij uitgereikt. 14 campings, 2 vakantieparken, 25 jeugdverblijven, 10 hotels, 9 gastenkamers en 1 vakantiecentrum zijn bij de gelukkigen. Voor het eerst konden dit jaar ook toeristische attracties (musea, dierentuinen, attractieparken, enz.) meedingen naar het ecolabel. Naast de 65 laureaten zijn er nog 156 toeristische ondernemingen die bij Toerisme Vlaanderen het Groene Sleutel-begeleidingsprogramma volgen.

 

 

Internationaal ecolabel

 

De Groene Sleutel maakt deel uit van het 'Green Key'-programma, het internationale ecolabel dat uitgaat van de Foundation for Environmental Education (FEE). De Green Key is momenteel in 17 landen actief. In Vlaanderen wordt de Groene Sleutel beheerd door Bond Beter Leefmilieu met steun van Toerisme Vlaanderen.

 

Deelnemende toeristische logies en attracties krijgen de Groene Sleutel niet zomaar. Ze moeten aan een hele reeks criteria inzake energie, water en mobiliteit voldoen. Groene Sleutel-laureaten hebben een ambitieus milieubeleidsplan, milieubewuste medewerkers, springen zuinig om met water en energie, doen aan afvalpreventie en -sortering en sporen hun gasten aan tot milieubewust gedrag. De uitbaters organiseren activiteiten in het thema duurzaamheid en hebben oog voor groenonderhoud, voldoende open ruimte en duurzame mobiliteit. Bovendien moeten ze elk jaar opnieuw aantonen dat ze zich inspannen voor het milieu. Een onafhankelijke jury met vertegenwoordigers van de overheid, milieuorganisaties en de toeristische sector kent het label toe.       

 

 

Milieuvriendelijk op reis, dicht bij huis

 

 “Met de Groene Sleutel promoten we milieuvriendelijk toerisme, dicht bij huis”, zegt Danny Jacobs, directeur van Bond Beter Leefmilieu. “Door ecologisch op vakantie te gaan, komen mensen in contact met milieubescherming op momenten dat ze ontspannen zijn, samen met het hele gezin. Zo kan het milieu beschermen best leuk zijn”, besluit hij.

 

 

Contact en meer info:
        

Telefonisch: 09/348.24.29 of www.hooglandlokeren.be

 

 

Benjamin Clarysse,  programmacoördinator Groene Sleutel Bond Beter Leefmilieu

02 282 17 44 – 0485 567 279 – benjamin.clarysse@bblv.be 

 

www.groenesleutel.be 

www.fee-international.org

18:36 Gepost door Jeugdpark Hoogland Lokeren in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: groene sleutel |  Facebook |